嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

幾乎從未一覺

唉我個女而家已經差唔多十八個月,由佢出世到而家好似只有兩晚一覺

複式洋房

Re: 幾乎從未一覺

阿女會不會是因為白天時睡得太多,引致晚上不夠倦,所以不能熟睡,另外睡前有沒有飲奶?如她覺得熱也會睡得不好.你可以試

大宅

珍納,
我個仔情況同你囡囡一模一様, 重要去大人床先肯瞓返, 而家重慘, 要瞓係我手臂度, 搅到我血液不流通, 隻手成晚冇哂知覺, 如果真係迷信野(我住近和合石), 我就嚟會搬, 睇吓到時有冇改善

大宅

珍納,
我個仔情況同你囡囡一模一様, 重要去大人床先肯瞓返, 而家重慘, 要瞓係我手臂度, 搅到我血液不流通, 隻手成晚冇哂知覺, 如果真係迷信野(我住近和合石), 我就嚟會搬, 睇吓到時有冇改善

侯爵府

Kimuimoon 寫道:
珍納,
其實都唔係好關住近和合石事嘅,我以前夠住係華明啦...個時我媽咪都幫我亞姨凑佢個女過夜都無事
我家有隻曳曳豬

大宅

sharonwong ,
講吓啫, 諗唔到點解咪是旦比個理由再睇下會唔會好啲囉, 我橫豎就搬ma

男爵府

可能就係夜晚瞓得差, 咁日頭咪好瞓d囉,
你個女夜晚係點瞓

大宅

珍納
我覺得你個女日頭訓太多, 所以夜晚訓唔好, 你不如試下夜晚播音樂比個女聽住訓, 又或者講故仔比佢聽, 再唔係同佢玩一d唔刺激, 但係玩完又會好

民房

我個女日頭通常

民房

我個女以係自己

大宅

我個仔2歲幾都好多時半夜飲奶啦!有時早晚加埋飲4餐添呀,每次都有6安架! :evil:

別墅

seven7 寫道:
我個仔2歲幾都好多時半夜飲奶啦!有時早晚加埋飲4餐添呀,每次都有6安架! :evil:

我同你差不多, 唯一唔同我己捱了3年,重唔知幾時先可以一晚睡天光

別墅

咁多位冇得訓既媽咪,
其實關鍵在於你地太過遷就你既bb,
根本應該由得佢勁喊一次,或者兩三次,
咁佢就會學識自己訓番!
你越係驚佢喊,佢就越醒!
呢個係我既經驗!

我個仔八個月之前晚晚醒幾次,
奶嘴一跌又醒,總之晚晚如是!
終於有一晚,
我地狠起心腸……
當然,其實咁係為佢好!
一晚係咁醒,你估對佢好好!
我地由得佢喊成個鐘,
跟住佢好累之下死死氣自己訓番,
就係咁,第二晚開始一覺到天光,
直至而家十四個月!

當然,
去到三歲,惡習已成,
難改了!

複式洋房

我個女都有咁問題, 不過佢仲細(3週大), 我們已經開始調校佢我日夜概念, 不過好似仲未成功, 佢日頭至黃昏好好瞓, 下午6-9時開始清醒, 晚上12時許餵奶後仲愈來愈精神, 到佢瞓左後, 約半小時就醒一醒, 直到下一餐(約凌晨4-5時), 才瞓得好小小(下一餐時間才醒), 我希望可以返工前調校她我生理時鐘. ?-(

大宅

珍納,
我個女16個月大和妳女女一無一樣。前個week 重嚴重因新年假期同佢周圍拜年和小朋友玩到儍咗,晚晚喊天光 (平均半夜3:00 開始到6:00).
佢日頭都只係瞓1-2 個鐘,無符啦!
婆婆之前比隻玉鐲佢帶, 好似好啲,但而家一樣係咁!
我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

珍珠宮

見到呢個topic, 即刻要入黎睇下, 因為我阿b7個半月, 近2個月黎, 又係晚晚喊醒, 仲越來越密, 起初1晚2次, 而家基本上1晚4-5次, 要抱住先肯訓番. 不過見到咁多媽咪既辛酸, 就即刻覺得自己原來都係冰山1角. 我都試過由得佢喊, 不過可能唔夠狠心, 佢喊半個鐘就抱起佢, 如果好似神仙魚咁, 可能真係work, 或者再等我試下狠心d啦, 一定要比佢習慣自己訓都得.

男爵府

我仔而家差不多8個半月, 佢由出世到而家都未試過一覺訓天光, 又吾肯自己訓, 一定要人陪佢一齊訓, 而家晚晚同我工人一齊訓 tim, 希望佢大d 可以自已訓啦...

大宅

我個剛剛兩歲, 同妳地d bb一樣, 從未一覺到天光. 出大牙前仲可以食住奶咀訓係自己張床, 現在要同我訓仲哀到要求用手攬住先肯訓. 但仍然會一晚醒幾次, 跌左奶咀又會喊, 冇情情又會喊到唔收聲. 有一次好似神仙魚咁樣, 唔理佢....唉...佢夠膽c由1:30am嗌到2:30仲要係冇眼淚tim....妳話c未 :evil:

大宅

從呢個topics知道原來好多bb都咁盞.

我們為有忍耐啲等佢地大個啲、乖啲啦!
我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

大宅

我BB由出世到而家7個月, 又係未試過一覺訓天光, 又吾肯自己訓, 希望佢大d 可以自已訓啦!

首頁

尾頁

跳至