時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

「未能承受可預視長刑期結果」破壞香港之前冇諗後果㗎?大學教你犯法冇後果?淆底又要講一大堆廢話扮嘢
「由始至終都沒有為爭取自由、公義、民主而後悔」記得喺庭上要大聲同法官講,唔後悔就唔好求情!
自作孽,罪有應得!

2019 年七一當日有示威者衝擊立法會大樓,佔領會議廳,涉初選案還押的劉頴匡、藝人王宗堯等 13 人被控暴動等罪,案件今日(29日)正式開審。港大學生會前會長孫曉嵐為被告之一,她今早在 Facebook 撰文表示,在開審前數星期決定認暴動罪。

孫曉嵐稱,這段日子有很多感受和體會,並坦言:「我面對我的軟弱—我未能承受一個可預視的長刑期結果」。她解釋,她的付出很大程度是基於對這個地方的愛和所愛的人,「當然也是為了深信的價值,但我沒有信心長時間的分離不會消磨這份愛和意志」。

孫曉嵐表示,身為反修例運動較早期就已經被捕及檢控的人,開初還是戰意高昂,打算放手一搏,但她指「這幾年政治上的變更、公民社會的萎縮和執法、立法、司法機關墮落的速度是始料不及」,「客觀環境條件上的限制和個人承受能力的退步,令我在最後的時間對審訊時可作的抗爭有所動搖」。

她說承認自己「無能」,稱未能在法庭上敘述七一立法會案的本質和抗爭者的不同面貌,「更要懦弱地接受威權一方的妄言誹謗」,這是她最感到抱歉和難過。她感謝身邊的人對她的支持和愛護,「我會帶著這些愛,記掛著還在不同崗位努力守護這個地方的人,好好渡過獄中的日子」。她又強調,由始至終都沒有為爭取自由、公義、民主而後悔,「2023年,我在香港,身在牢獄,但我的思想仍然自由」。

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 23-5-29 13:05

男爵府

唉......
人生有幾多個十年.
睇睇梁瓜傑仲笑笑口出黎開記招, 呢班年青人真係好傻...人生最美好果十年要在獄中渡過, 仲未醒覺自己被人利用

伯爵府

gallygally 發表於 23-5-29 11:26
唉......
人生有幾多個十年.
睇睇梁瓜傑仲笑笑口出黎開記招, 呢班年青人真係好傻... ...

余若薇一樣風騷快活,到而家都話唔後悔就唔好話俾人利用,係抵死

伯爵府

孫曉嵐表示,身為反修例運動較早期就已經被捕及檢控的人,開初還是戰意高昂,打算放手一搏,但她指「這幾年政治上的變更、公民社會的萎縮和執法、立法、司法機關墮落的速度是始料不及」,「客觀環境條件上的限制和個人承受能力的退步,令我在最後的時間對審訊時可作的抗爭有所動搖」。

佢呢個說法, 即係佢底係毫無悔意, 不認罪, 咁何必係法庭選擇認罪, 為咗減刑? 咁你對得住自己咩? 你既行動只反映你無恥

侯爵府

我又唔明,點解美國國會條友,入下去都要判十幾年,香港或世界無人話係逼害,前總統叫人去圍,又無比人拉。。

寶石宮

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

所以有好多議員、藝人都係 PK,叫人哋啲仔女衝,自己嗰啲就送去外國留學

clarawuwu    發表於 23-5-29 11:56
alau2021    發表於 23-5-29 11:46
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

無後悔?咁做乜認罪呀?為坐少幾年?而家先學涼瓜太遲啦

子爵府

毫無悔意,犯法又唔想坐監,無得救,法官應重判

伯爵府

因涉嫌違反《港區國安法》而正被還押的劉頴匡,連同藝人王宗堯、前香港大學學生會會長孫曉嵐等共13人,涉嫌於2019年7月1日衝擊立法會,他們被控參與暴動及違反《立法會(權力及特權)條例》等罪,案件今(29日)在西九龍法院(暫代區院)審理。

7名被告承認暴動罪,包括劉頴匡和孫曉嵐。至於王宗堯則否認暴動罪,但承認違反《立法會(權力及特權)條例》。

7名承認暴動罪的被告包括羅樂生(22歲)、畢慧芬(27歲)、孫曉嵐(27歲)、潘浩超(34歲)、沈鏡樂(26歲)、劉頴匡(29歲)及范俊文(31歲)。其餘6名被告中,5人否認暴動罪,包括黃家豪(23歲)、王宗堯(44歲)、馬啟聰(33歲)、吳志勇(27歲)及林錦均(28歲)。餘下被告何俊諺(24歲)則獲准暫時毋須答辯。

就其他控罪方面,林錦均否認1項刑事損壞罪。除林錦均外,其餘被告均被控違反《立法會(權力及特權)條例》所發出的行政指令,即在進入立法會會議廳範圍內,未有遵守立法會人員為維持秩序而發出的指示。就此控罪,承認暴動罪的被告之中,只有畢慧芬認罪,其餘6人的控罪均獲存檔法庭。另外,王宗堯及吳志勇承認此罪。

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-5-29 11:34
所以有好多議員、藝人都係 PK,叫人哋啲仔女衝,自己嗰啲就送去外國留學 ...
心醜,仲要返嚟讀E。。。。

水晶宮

2023勳章

根據法律審判啫,講到被迫害咁
唔係今日才知道犯法要坐監吧

伯爵府

"她解釋,她的付出很大程度是基於對這個地方的愛和所愛的人"

打爛哂的野係因為愛你咋....白痴先信

水晶宮

加菲貓3 發表於 23-5-29 11:34
我又唔明,點解美國國會條友,入下去都要判十幾年,香港或世界無人話係逼害,前總統叫人去圍,又無比人拉。 ...

所以香港果班都應該判十幾年啦!

伯爵府

2023勳章 虎到金來勳章

gallygally 發表於 23-5-29 11:26
唉......
人生有幾多個十年.
睇睇梁瓜傑仲笑笑口出黎開記招, 呢班年青人真係好傻...人生最美好果十年要在 ...

這班律師政棍送了不少年青人入獄,牠們最可恥

水晶宮

TingTing 發表於 23-5-29 11:38
無後悔?咁做乜認罪呀?為坐少幾年?而家先學涼瓜太遲啦

認罪肯定是為了坐少(1/3)

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-5-29 11:34
所以有好多議員、藝人都係 PK,叫人哋啲仔女衝,自己嗰啲就送去外國留學 ...

森醜

男爵府

howmuch 發表於 23-5-29 13:00
認罪肯定是為了坐少(1/3)

但無悔意, 係咪要判重刑先識醒?

子爵府

alau2021 發表於 23-5-29 11:20
「未能承受可預視長刑期結果」破壞香港之前冇諗後果㗎?大學教你犯法冇後果?淆底又要講一大堆廢話扮嘢:aya ...

既然由始至終於都無後悔咁我就望你祝福你有一個超長刑期。垃圾。

瑪瑙宮

2023勳章

alau2021 發表於 23-5-29 11:20
「未能承受可預視長刑期結果」破壞香港之前冇諗後果㗎?大學教你犯法冇後果?淆底又要講一大堆廢話扮嘢:aya ...

又一件高分低能

管理員

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

首頁

尾頁

跳至